跳至正文

“Het kan me niet schelen”: wat is emotionele ongevoeligheid

Elk heeft zijn eigen drempel van psychologisch uithoudingsvermogen, en niemand kan voorspellen wat een reactie op ernstige stress zal zijn. Soms houdt een persoon op om emoties te ervaren en wordt hij onverschillig voor alles. Deze aandoening is gevaarlijk omdat deze zich kan ontwikkelen tot een ernstige psychische stoornissen.

Perioden van emotionele ongevoeligheid zijn bijna alles. Op een gegeven moment schakelen de hersenen eenvoudig een deel van de functies uit, en we leven puur mechanisch. Het is niet goed en niet slecht. Verschillende mensen zien dezelfde gebeurtenissen anders. We zijn niet verbonden met een enkel controlecentrum, wat betekent dat we niet gelijk kunnen reageren op wat er gebeurt. Een Geen Erectie emotioneel ongevoelig persoon lijkt vast te houden en wordt onverschillig voor alles, inclusief situaties die eerder een levendige reactie hebben veroorzaakt.

Wat is emotionele ongevoeligheid

Emoties zijn een integraal onderdeel van het menselijk leven. Ze begeleiden onze verlangens en acties, laten je streven naar meer en zijn trots op prestaties, verdrietig, wees boos, verbaasd, verrast, liefde. In elke emotie zijn er veel tinten waaruit een bonte beeld van levenservaring wordt geconsumeerd.

Emotionele ongevoeligheid is niet alleen onverschilligheid, het ontneemt het vermogen om de buitenwereld waar te nemen en alles te evalueren wat er gebeurt. Ze staat niet toe dat ze normaal werken, communiceren en leven. Hobby’s, interesses, relaties met mensen worden fris en onnodig, omdat er geen emoties zijn: een persoon wil niet doen wat geen vreugde of plezier brengt. Waarom zinloze bewegingen maken?

Verantwoordelijkheden zijn een andere zaak, ze moeten worden uitgevoerd, anders schuift u naar de bodem. En dat alles is meer dan dat – vergaderingen met vrienden, entertainment, hobby’s, creatieve impulsen – gebonden aan emoties en verlangens.

Velen accepteren ten onrechte ongevoeligheid voor het spaarmechanisme om stress te overwinnen. Dit is fout. Van tijd tot tijd is het eigenlijk handig om emoties uit te schakelen om zich te concentreren op belangrijke taken, omdat overmatige enthousiasme alleen maar schade zal schaden. Een ander ding is slecht: we vergeten te vaak om terug te gaan en mentaal een moeilijke situatie te leven. Resterende emoties verzamelen zich binnen en laten zichzelf vroeg of laat voelen.

De gewoonte om emoties te verdrinken om te sluiten van onaangename gevoelens wordt vermijding genoemd, en dit is niet het beste beschermende mechanisme. De langdurige ongevoeligheid spreekt over ernstige schendingen, in dergelijke gevallen is het noodzakelijk om contact op te nemen met een specialist. Hier zijn een paar tekenen waar u op moet letten:

 • verlies van interesse in sociale activiteit;
 • een gevoel van nutteloosheid en onthechting;
 • emotionele en fysieke uitputting, een uitsplitsing;
 • volledige onverschilligheid, noch positief, noch negatieve emoties;
 • Algemene remmende, moeilijkheden in alledaagse zaken;
 • het onvermogen om diep te denken en complexe informatie waar te nemen;
 • Moeilijkheden om gevoelens bloot te stellen aan woorden en aan hen uit te leggen aan anderen;
 • verlangen om thuis te sluiten en niemand te ontmoeten.

De redenen voor emotionele ongevoeligheid

Meestal ontstaat deze aandoening in reactie op constante pijn, fysiek of mentaal. Een persoon die kwelling moet doorstaan, probeert onvrijwillig emoties te overstemmen, en dan wordt het gemakkelijker voor hem. In het begin helpt het, maar in de toekomst verergeren de problemen alleen maar. Het probleem is dat de muur hoger en dichter wordt en na verloop van tijd zit er geen opening in waar ten minste sommige emoties kunnen doordringend positief of negatief.

Het pad wordt gesloten totdat we raden dat we de deur moeten snijden.

Een van de meest waarschijnlijke redenen zijn psychologische problemen, waaronder:

 • depressie;
 • psychologisch en fysiek geweld;
 • chemische afhankelijkheid;
 • spanning;
 • rouw;
 • traumatische ervaring en post -traumatische stoornis;
 • verhoogde angst of angstige wanorde.

Emotionele ongevoeligheid ontwikkelt zich vaak na schokken, vooral bij mensen die al lang door wrede ouders of partners zijn aangewakkerd. In de regel kunnen slachtoffers van geweld geen invloed hebben op wat er met hen gebeurt, en daarom op zichzelf dichtbij, omdat dit de enige betaalbare manier is om te naaien. Ernstige ervaringen komen steeds weer terug: zelfs wanneer alles eindigt, probeert een persoon situaties, gesprekken en sensaties te vermijden die hem aan het verleden herinneren.

Bij angstige mensen veroorzaakt emotionele ongevoeligheid als een bepaald compenserend mechanisme, waardoor het hoge niveau van stress kan worden verkleind tot tolerant. Bovendien kunnen bepaalde medicijnen het veroorzaken. Een dergelijke bijwerking wordt waargenomen in bijna alle psychotrope medicijnen.

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用 * 标注